Zeeftenmakerij

Wij zeggen zeeft en hadden een zeeftenmakerij. Maar waarom zeeft? Heeft u wel eens gehoord van muggenziften? Nu, daar komt het woord vandaan.

Haren zeeften (vaak van paardenhaar) werden gebruikt voor melk, boter en in de keuken, voor appelen en bouillon. Wij maakten ook zeeften van metaaldraad, dat door ons werd ingekocht. Hier werden zandzeeften, krenten- en meelzeeften (voor bakkers) van gemaakt. Ook werden zeeften gemaakt met zijdegaas. Deze werden gebruikt door onder andere apotheken.

Wij maakten zelfs zeeften met een leren blad. De vellen werden door onszelf bewerkt. Het geweekte vel werd op een halfronde boom gelegd en met een scherp mes ontvleesd. Het werd gelooid en bewerkt. Deze werden gemaakt van varkensvel (voor onder andere korenzeeften).

De vellen werden door onszelf bewerkt. Het geweekte vel werd op een halfronde boom gelegd en met een scherp mes ontvleesd. Het werd gelooid en bewerkt.

Daarna werd er met een mal de positie van de gaatjes bepaald. Deze werd met een potlood op het vel getekend. De gaatjes werden er met holpijpjes van diverse vormen ingeslagen.